PayPal FAQ

Forum o PayPal, bankach, przelewach, systemach płatności

PayPal FAQ

Postprzez gregq » 08 cze 2009, 21:50

*) Jak przewalutować pieniądze na koncie PayPal?
Kliknij w "Konwerter walut" lub "Zarządzanie walutą". Po prawej stronie będzie formularz "Wymiana waluty".

*) Jakie są limity na niezweryfikowanym koncie?
Obrazek

*) Jak zweryfikować konto?
Konto można zweryfikować tylko karta. Do tego karta musi być zarejestrowana na to samo imię i nazwisko co konto PayPal. PP akceptuje katę mBanku, tą z delfinem (sam się taką weryfikowałem) tylko, że wcześniej trzeba przez mLinię lub w panelu WWW ustawić limit na transakcję przez internet kartą (domyślnie jest to zablokowane). PP akceptuje też kartę Visa Inteligo.

*) Czy zakładając konto PayPal trzeba mieć powyżej 18 lat?
Nie. PayPal nie pyta o wiek, nie wymaga pełnoletności.

*) Czy mogę wypłacić pieniądze z konta PayPal na konto rodzica, kolegi?
Tak. Wiąże się to z pewnym mykiem w polskiej bankowości. We wszystkich znanych mi polskich bankach jedynymi poprawnymi danymi w przelewie musi być numer konta, reszta danych (łącznie z imieniem i nazwiskiem) nie musi się zgadzać. Dlatego wykonując przelew z PayPal w polu Imię i Nazwisko podajemy swoje dane a numer konta może być już dowolny. PayPal nigdy nie otrzyma prawdziwych danych właściciela konta, na które został wykonany przelew.

*) Czy do założenia konta PayPal muszę mieć kartę kredytową/debetową? Czy muszę mieć konto w banku?
Nie. Do samego założenia konta PayPal nie potrzeba konta w banku i karty.

*) Jakie są opłaty za przewalutowanie
PayPal pobiera 2,5% prowizji na przewalutowanie z jednej waluty na inną. Kwota ta wliczona jest w kurs wymiany (tj. kurs wymiany na PayPal zawsze jest pomniejszony o 2,5% prowizji).

Jak macie jeszcze jakieś pytania to pytajcie w tym temacie.
Mój blog: wyłącznie o hotfile.com, zapraszam!
gregq

Re: PayPal FAQ

Postprzez gregq » 16 cze 2009, 06:56

1.Czy mogę powiązać konto paypal z kartą Mastercard która jest kartą płatniczą?
2.Czy mogę powiązać konto paypal.pl z Bankiem ING?
3.Jeżeli powiąże to kase mi bierze z paypala te 6.5 zł czy z konta MASTER CARD?
4. Czy jeżeli podam imie i nazwisko taty z jego karty to zaakceptują?

1. Tak, jeżeli kartą można płacić w internecie.
2. Tak
3. Ściągnie 6.5 z karty, to powinno być oczywiste
4. Imię i nazwisko konta PayPal muszą być identyczne jak na karcie. Jeżeli konto założyłeś na siebie a chcesz weryfikować się kartą to jest duże prawdopodobieństwo, że weryfikacja nie przejdzie (ja bym nie ryzykował na twoim miejscu). Załóż sobie darmowe IzzyKonto/eKonto w mBanku.
gregq

Postprzez moneymaker » 27 lip 2009, 11:12

jakie konto zalozyc, jesli na konto paypal wplywaja mi $ z kilku serwisow poza HF? bo po jakims czasie pojawia sie limity nawet jesli zweryfikuje konto.
a nie chcialbym dostac od nich komunikatu, ze podejrzewaja mnie o 'pranie brudnych pieniedzy' jak to niektorzy userzy opisywali...
czy od tych pieniedzy bede musial zaplacic jakis podatek?
z gory dziekuje za odpowiedz!
moneymaker

Postprzez gregq » 29 lip 2009, 02:06

Zakładaj zwykłe prywatne konto, wszystkie limity możesz znieść weryfikując się.
Posądzony o pranie brudnych pieniędzy możesz być tylko jeżeli pieniądze będziesz przesyłał pomiędzy innymi kontami PayPal (albo otrzymywał od innych prywatnych użytkowników). Jeżeli będziesz pieniądze dostawał od firm a później wypłacał na konto bankowe nic ci nie grozi.

Co do podatków to nie jestem w stanie nic napisać (poza tym to nie temat o podatkach).
gregq

Postprzez moneymaker » 30 lip 2009, 07:54

a czy Anton Titov, czyli HF ma konto firmowe czy prywatne? mozna to jakos sprawdzic? bo jesli prywatne to kicha :(
moneymaker

Postprzez gregq » 31 lip 2009, 01:41

Nie wiem jak to sprawdzić, ale na 100% przelewy z jego konta nie będą zamrażane. Nikt nie miał nigdy takiej sytuacji. Podejrzewam, że ma konto firmowe.
gregq

Powrót do Wszystko o PayPal i płatnościach